Biztosan te is hallottál már a SMART célokról. Ebben a bejegyzésben megmutatom mit jelent ez és hogyan tűzz ki ilyen célokat. Valamint a végén megosztom a tippjeimet a célkitűzéssel kapcsolatban.

Kész vagy? Kész vagy ma megírni és megtervezni a jövődet?

Kész vagy bátornak lenni és nagyot álmodni?

Kész vagy cselekedni?

Akkor kezdjük!

A tervezés, a könnyű rész. Az emberek többsége a cselekvésen bukik el.

Talán már eddig is tudtál a céltervezésről dolgokat. Tudtad, hogy mit akarsz elérni, mielőtt az új évbe léptél volna vagy most szeretnél változtatni.

Itt az ideje megtervezni azt a személyt, aki mindig is lenni akartál és azt az életet, amit mindig is élni akartál. Itt az ideje kihívások elé állítani magadat, feléleszteni a belső, szunnyadó erődet, felszínre hozni és legyőzni a korlátozó meggyőződéseket és a cél felé robogni.

“Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.” (Seneca)


Mik azok a SMART célok?

S, mint Specifikus

Nagyon jól meghatározott, körbeírt cél. Nem általános, levegőbe beszélős. Legyen ránk vagy élethelyzetünkre jellemző. A boldog akarok lenni nem cél. Mit jelent neked a boldogság? Mi tesz boldoggá? Az egészséges akarok lenni nem cél. Mit jelent neked az egészség? Több vizet inni? Rendszeres testmozgást?

Érdemes az alábbi kérdéseket tisztázni:

Mit akarok elérni?

Hol akarom ezt elérni?

Ki érintett ebben a célban? Ha le akarsz fogyni, akkor csak te vagy érintett, de van olyan, amikor mások is érintettek. Pl, ha jobbá akarod tenni a házasságodat.

Mikorra akarom ezt elérni??

Miért Akarom ezt?


M, mint Mérhető

Ez az, ahol számszerűsíthetjük a célokat. Ezáltal tudod mérni, hogy haladsz a célod felé vagy távolodsz attól? Ezáltal tudsz újratervezni, ha valami nem úgy működik, ahogy azt szeretnéd. Ha a fejlődés mérhető, akkor eléred a kitűzött időpontokat, célokat és megtapasztalod a teljesítményed utáni édes elégedettség érzést. Ez pedig tovább ösztönöz, hogy folyamatos erőfeszítést tegyél a továbbiakban. Mondhatni belekerülsz a cselekvés körforgásába. Annak megállapításához, hogy a célod mérhető-e, tedd fel az alábbi kérdéseket:

Mennyi? Honnan fogom tudni, hogy elértem? Mennyit akarok fogyni? Mennyi pénzt akarok keresni? Hány km-t akarok futni?

Példa:

Nem mérhető: Le akarok fogyni.

Mérhető: Lefogyni 10 kg-ot. Heti 3 x 20 percet edzeni. Lefutni naponta 2 km-t.


A, mint Akció orientált/Attraktív

A SMART célok cselekvésorientáltak, tehát arra a kérdésre keresheted a választ, hogy milyen lépéseket tudnál megtenni ahhoz, hogy elérd a célodat. Ez lehet akár új készség elsajátítása is, nem feltétlenül fizikai lépés.

A másik jelentése szerint vonzó, kihívást jelentő cél. Nyilván nem fogsz egy olyan cél után mozdulni, amitől a hideg kiráz és nem is akarod elérni, csak kötelező. A túl könnyen elérhető cél nem motiváló, ha meg túl nagy falatnak, még távolinak tűnik, nem biztos, hogy tudni fogod az oda vezető lépéseket.

Ne feledd:

“Célozd meg a Holdat! Még, ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.” (Les Brown)


R, mint Reális és Releváns

Itt az idő, hogy kicsit visszaszállj a Földre a fellegekből és reális célokat tűzz ki. Legyen olyan, ami elérhető. Ugyanakkor akard, vágyd elérni. Csak akkor fogsz utána menni. A vágy a hajtóerő, az a motorja az egésznek. Ha nem vágyod a szíveddel, csak a fejeddel, akkor hiányzik az egésznek a mozgatóereje. Nehéz erről elméletben írni. Érezned kell. 🙂 Pl. ha most hiteltartozásod van, akkor nem biztos, hogy az a legidőszerűbb, hogy egy új autót vegyél. Kivéve, ha pénzt tudsz vele csinálni valamilyen szolgáltatás formájában.

A másik betű jelentése Releváns. Ha valamiben hiszel és érdekel, akkor miközben a cél felé menetelsz, rengeteg személyes sikerélmény fog érni. Ne vesztegesd az időd és energiád olyan célokra, amelyek nem számítanak neked, amikkel nem tudsz azonosulni. Érdemes ezzel foglalkoznod? Egyáltalán neked kell ezzel foglalkoznod? Itt az ideje ezzel foglalkoznod? Mennyire számít neked ez a cél, hogy elérd? Megfelelőek a körülmények a cél megvalósításához?

Sokszor átvesszük mások problémáit és mi akarjuk megoldani a kialakult helyzetet, ezért átvesszük a célt is. Ez egy nagy csapda, hiszen akkor már nem is a saját életedet éled.


T, mint Tervezhető

A határidők kihívásra késztetnek és sokszor a feszültségkeltés csodálatos eredményeket produkál. Biztosan te is készültél úgy vizsgára, hogy az utolsó napokra hagytad a felkészülést. Aztán 5-ös dolgozatot írtál. Nem érdemes mindig így készülni, ha meg akarod tartani az egészséged, de néha jól jöhet 1-1 ilyen állapot. 🙂

Mikorra szeretném elérni? Mikor kezdek hozzá a megvalósításhoz?


SMART tippek SMART célok kitűzéséhez:

  1. Legyenek SMART céljaid
  2. Nem baj, ha nem éred el a célt határidőre, akkor tűzz ki egy másik határidőt, de ne hagyd abba a cselekvést. Újrakezdeni sokkal nehezebb, nagyobb erőfeszítést igényel, mint a napi apró lépések megtétele.
  3. Életed minden egyes területén legyenek céljaid, de csak 1-2 területre fókuszálj. Szépen, mindent sorjában.
  4. Azt tanácsolom, arra a területre fókuszálj, ami szerinted a legnagyobb változást/elégedettséget/boldogságot okozza.
  5. A célokat pozitívan fogalmazd meg.
  6. Írd le a céljaidat.
  7. Nem kell minden nap felolvasni őket, de érdemes néha-néha rápillantani és tudatosítani miért és merre haladsz. Ha nem tetszik az irány, módosíts.
  8. Nem minden cél mérhető és befolyásolható. Érdemes egy 1-10-ig terjedő skálát használni, ilyen esetben. Pl. ha új kapcsolatot szeretnél. Lehet, hogy van egy elképzelésed az ideális férfiról. Azonban ha nem találkozol Mr. Tökéletessel az se baj, csak nehogy elszalaszd a neked megfelelőt. Lemérheted egy 1-10-ig terjedő skálán, hogy mennyire érzed jól magad vele? Mennyire kedves, határozott stb.?
  9. Mindig tedd fel magadnak a kérdést 1-1 bizonytalan időszakban: Most közeledem a célomhoz vagy távolodom tőle?
  10. Maradj nyitott! Spirituálisan azt mondanám, hogy tedd hozzá a célodhoz, az Univerzumba kinyilvánított kérésedhez: Ezt vagy ettől még jobbat. 🙂

 

Ha nem tudod melyik életterületeddel kezdj, előbb olvasd el és csináld meg az Életkerék gyakorlatot!


Kérlek oszd meg a bejegyzést másokkal is!