Egyik kedvenc coaching eszközöm az Életkerék gyakorlat. Te ismered?

Gyakran látom az embereken, hogy életük egyetlen területén sikereket érnek él, de más területeik teljesen katasztrofális állapotban vannak. Bulvárlapok címlapjai tele vannak ezekkel. Például amikor egyik kedvenc színésznőnk éppen válni készül (egyensúlyhiány a párkapcsolati szegmensen) vagy ittas vezetésekről, letartóztatásokról, esetleg öngyilkossági kísérletről hallunk. Tudom, durván hangzik. De miért történik mindez? Azért mert életük egyetlen területére fókuszálnak, abban akarnak sikereket elérni, ezáltal súlyos egyensúlytalanságot hozva létre.

Élettervet készíts, és ahhoz alakítsd a céljaidat

Valaki régen megosztott velem egy gondolatot, mely teljesen megváltoztatta a céltervezésemet. Azt mondta mielőtt célokat tűzöl ki, csinálj egy élettervet, azaz legyen jövőképed arról, hogy mit szeretnél csinálni, hogyan szeretnél élni, milyen emberekkel szeretnéd körülvenni magad. Hogyan szeretnél dolgozni? Nappal, éjjel? Heti hány órában? Akarsz utazni? Ha igen, mennyit és hova? Nem elég meghatározni azt, hogy én szeretnék utazgatni. Lehet, hogy csak a BKV-n fogsz. :) Az univerzumnak, nincs humorérzéke. Otthon akarsz lenni vacsorára? Szeretnél a gyermekeiddel minőségi időt tölteni? Ha igen, mennyit? Hogyan akarsz öltözködni? Milyen környezetben szeretnél élni?

Ha új munkahelyet szeretnél, vagy üzleti vállalkozáson töröd a fejed, akkor előbb ezeket határozd meg. Aztán arra építsd az üzleti tervedet.


Az Életkerék segítségével megnézheted, hogy mennyire vagy elégedett egyes életterületeiddel; látni fogod, hol van egyensúly az életedben és mely területeket érdemes fejleszteni ahhoz, hogy még boldogabb legyél. Ma elkezdesz a jövő felé fordulni, meglátod hol vagy most és hogy hol szeretnél lenni, hová szeretnél fejlődni.

Az Életkerék feladat, a coaching folyamatok során gyakran használatos eszköz. Képzelj el egy kereket, általában 8-11 egyenlő részre felosztva, melyek életed különböző területeit reprezentálják. A kör szeletei nem fixáltak, te határozod meg őket, én csak készítettem egy általános példát, melyek a következő szegmensekből állhatnak:

 1. Karrier/Üzlet/Tanulmányok – Gyakran a kulcsszegmens az életünkben. Az üzlet a vállalkozóknak, karrier a munkavállalóknak, tanulmányok a tanulóknak.
 2. Pénzügyek – Mennyire vagy/érzed magad gazdagnak. Az összes vagyonod, pénz, anyagi javak ide tartoznak.
 3. Egészség – Az egészségi állapotod, életmódod. Ide tartozik a diéta, egészséges étrend, alvás, testmozgás.
 4. Barátok/Közösség
 5. Család – Szüleid, testvéreid, rokonokkal való kapcsolataid
 6. Szerelem/Romantika – Kapcsolatod a pároddal. Közös programok, minőségi idő stb.
 7. Kikapcsolódás/Szórakozás – Élvezet az életben, pihenés.
 8. Személyes fejlődés
 9. Spiritualitás – Kapcsolatod az Univerzummal/Istennel/Teremtő erővel vagy amit, spiritualitás alatt gondolsz
 10. Énkép – Hogyan látod magad

Feladat: Kérlek előbb olvasd végig, hogy tudd mit kell csinálni, majd töltsd le a feladatot a végén. :)

1. rész: Értékeld hol vagy jelenleg

Töltsd le az Életkerekedet, nyomtasd ki és értékelj minden egyes szegmenst aszerint, hogy mennyire vagy azzal a területtel elégedett 1-10-ig. (1= legkisebb, 10=legnagyobb)

Az alábbiakban adok néhány kérdést, érdemes átgondolni ezeket.

 1. Karrier/Üzlet/Tanulmányok – Hogyan teljesítesz ezen a területen? Elégedett vagy a munkahelyeddel, a karrieri/üzleti/tanulmányi előmeneteleddel? Vannak lehetőségeid? Ha igen, melyek azok?
 2. Pénzügyek – Mennyi a havi jövedelmed/bevételed? Van passzív bevételi forrásod? Van házad, autód, vagyonod (vagy amit fontosnak tartasz. Nem az a lényeg, hogy ezek vannak-e, hanem az elégedettség)?
 3. Egészség – Mennyire vagy/mennyire érzed magad egészségesnek? Egészséges életmódot folytatsz? Van elég időd pihenni, aludni? Egészségesen étkezel? Rendszeresen mozogsz?
 4. Barátok/Közösség – Vannak melletted támogató barátok? Akikkel lehet beszélgetni, szórakozni, kikapcsolódni? Szoktál új emberekkel találkozni?
 5. Család – Milyen a kapcsolatod a családtagjaiddal? Szabadon tudsz velük beszélgetni? Lehet velük őszintén kommunikálni?
 6. Párkapcsolat/Szerelem/Romantika – Mennyire érzed magad szeretettnek? (Nem feltétlenül a párkapcsolatira gondolok, hanem az univerzális szeretetre. Lehetséges, hogy aki egyedülálló, annak nincs szüksége az ellenkező nemre ahhoz, hogy szeretettnek érezze magát; ugyanakkor az is lehetséges, hogy valaki párkapcsolatban alul értékelje ezt a területet.)
 7. Kikapcsolódás/Szórakozás – Van hobbid? Valami, ami segít a kikapcsolódásban? Általában mivel kapcsolódsz ki? Szoktál szórakozni menni? Mozi, múzeum, bármi ami számodra fontos.
 8. Személyes fejlődés – Önmagad legjobb változata vagy? Van még hová fejlődnöd? Stagnálsz? Növekszel?
 9. Spiritualitás/Lelki fejlődés – Összhangban vagy a felsőbb éneddel? Vannak magasabb gondolataid?
 10. Énkép – Tiszteled magad? Szereted magad? Hiszel a képességeidben? Értékeled, amit csinálsz?
 11. Természet és környezet – Elégedett vagy a környezeteddel? Abban, ahol laksz? Kényelmes az otthonod, jól felszerelt? Mindened megvan, amire szükséged van?

Ha ezzel kész vagy, húzd össze a vonalakat. Rajzold meg az Életkerekedet. Kb. úgy kell kinéznie, mint egy pókhálónak.

2. rész: Elemzés

Ha 7-10 között vannak az értékeid, az nagyon jó eredmény. Azt jelenti, hogy nagyon elégedett vagy ezen a területen, minden tökéletes. Fontos megbizonyosodni arról, hogy mi az, amit jól csinálsz ezeken a területeken, és tudatosítani, de ne hagyd figyelmen kívül, hogy mindig lehet fejlődni. Kérdezd meg magadtól: Mitől működik ilyen jól ez a terület?

Ha 5-7 között vannak a pontszámaid, akkor ésszerűen elégedett vagy ezekkel a területekkel, de valami hiányzik. A lehetőséged meg van a fejlesztésre, hogy feljebb rakd a lécet.

Ha 0-4 között vannak a pontszámaid, akkor nem nagyon vagy elégedett és meg kell találnod a módját, hogyan akarod fejleszteni ezeket a területeket. Nem kell, hogy elszomorodj, lásd meg, hogy ez egy esély arra, hogy jobb legyen. Ezek azok a területek, ahol az egyén a legtöbbet képes fejlődni és végre kihozza magából a legtöbbet.

Segítő kérdések

 • Milyen alakja van a keréknek? Hogy néz ki? Minél nagyobb a háló, annál jobb.
 • Miért néz ki így az életkereked? Akárhogy is néz ki, nem lehet véletlen. Mi a legfontosabb 3 ok, amiért így néz ki a kereked?
 • Mely területeid kapták a legkevesebb értéket és miért?

Néhányan azt gondolhatják, egyes területeket nem vesznek tudomásul, de ez nem így működik. Ha van olyan terület, ahol blokk, elakadás van, vagy parkoló pályára tetted, mert épp nem akarsz vele foglalkozni, egy részed ugyanúgy elzáródott.

 • Elégedett vagy a kerékkel? Mi történne, ha örökké ezekhez a pontokhoz kellene ragaszkodnod? Hogyan éreznéd magad? Ez az, amit akarsz?

Az első lépés, hogy A-ból B-be jussunk, hogy eldöntsd, nem akarsz ott maradni, ahol most vagy. Minél nagyobb az elégedetlenséged szintje, annál nagyobbat vagy képes mozdulni, mert a lendület elragad.

 • Melyik az az 1-2 életterület, amelyet ha sikerülne megnövelni sokkal elégedettebb lennél az életben?
 • Minek kéne történnie ahhoz, hogy ez megváltozzon?
 • Mi lenne az ideális pontszám számodra egyes területeken? Hova akarsz eljutni 3 hónap, 6 hónap, 1 év múlva?
 • Min tudnál most változtatni? Milyen konkrét lépések megtételére lenne szükséged?
 • Miben kell fejlődnöd, hogy ezeket a lépéseket megtedd?
 • Volt már olyan pillanat az életedben, amikor elégedett voltál ezzel/ezekkel a területekkel?
 • Mi volt akkor? Milyen voltál? Mitől volt jó? Mi az, amitől működött?
 • Mi kellene ahhoz, hogy ezt újra elérjem?

3. rész: Tettek mezeje

Írd össze, hogyan szeretnél élni. Akár elképzelheted magad a jövőben, mintha már most az ideális életedet élnéd és írd le hogyan néz ki egy ideális napod. Mit csinálsz? Mikor kelsz? Mit dolgozol? Hogyan zajlik egy munkanapod? Kik vesznek körül? Kivel élsz együtt? Pároddal, egyedül, macskákkal? Mit csináltok? Hova jársz el? Egyáltalán eljársz-e valahova? Kikkel találkozol? Milyen környezetben élsz? Mindent, ami eszedbe jut. Színezd ki. Minél részletesebb és érzékletesebb, annál jobb.

ÉLETKERÉK GYAKORLAT LETÖLTÉS

Ha tetszett a gyakorlat, kérlek oszd meg másokkal is. Célom, hogy minél több ember kezébe vegye az élete irányítását. 🙂