Miért hiszi azt mindenki, hogy tudja mi a jó a másiknak?

Olyan könnyedén osztogatunk másoknak tanácsokat. Olyan könnyedén ítélkezünk mások felett. Én is bele szoktam esni ebbe a hibába. Nyugodtan valld be, hogy Te is szoktál. 😉
Megmondom őszintén nem szeretem a tanácsokat. Mert okoskodás van mögötte. Nem az, amit az egyén igazán, valóban szeretne, hanem az, hogy szerintem az lenne jó neked és pont, mert én ezt tapasztaltam, szerintem így kéne tenned. A saját látókörünkről szól és nem is a másik emberről.

Honnan tudod, hogy mi a jó annak az embernek?

Ezért van az, hogy sok szülő, barát, rokon olyan könnyedén osztogatják a tanácsokat vagy teszik fel piszkálódó kérdéseiket, amelyek mögött ítélkezés van.

 • Miért nincs még gyereked? A nővéred ennyi idősen már a 2. gyerekét szülte. (Biztosan azért nem szült, mert csak a karrier érdekli..)
 • Miért nem vitted eddig semmire? (Biztosan nem tud megmaradni egy munkahelyen sem…)
 • Miért nem csinálod azt, amit mondok? (Te olyan hülye vagy. Ha azt csináltad volna, amit mondok, nem itt tartanál.)
 • Miért nem tudsz főzni 30 évesen? (Biztosan anyuci, apuci kicsi fia, lánya vagy.)
 • Miért nincs diplomád, nyelvvizsgád stb.? (Biztosan lusta voltál tanulni.)
 • Miért nincs saját lakásod, autód?
 • Miért nem tudsz ennyi idősen megállni a saját lábadon?
 • Miért nem tanultál ügyvédnek, könyvelőnek? Akkor lenne egy tisztességes állásod.

És ez még csak a közvetlen környezetemben előforduló példák.

Valljuk be, mai világunk nem mentes az ítélkezéstől. A társadalom, szüleink, nagyszüleink, rokonok, barátok, mindazok, akik hatással vannak ránk, bátran akasztgatják az elvárásaikat, burkolt szeretetcsomagba álcázva. Mindezek miatt pedig hajlamosak vagyunk rossz döntéseket hozni, mert egyszer megelégeljük a piszkálódást.

Én azt látom, hogy sok nőtársam éppen ezek az elvárások miatt belesodorják magukat rosszabbnál rosszabb kapcsolatokba, csak azért, hogy ne legyenek egyedül. Mindegy, hogy ki akasztotta ránk az elvárást.

Sokan ezért nem találják a helyüket a mai világban, mert kialakul bennük egy belső harc. Ők valójában tudják, merre akarnak menni, de a közvetlen környezetük belehajszolná egy újabb kapcsolatba, rossz munkahelybe, mert olyan nagyon okosnak hiszik magukat, ahelyett, hogy inkább támogatnák az embert az útja során.

Ha neked is vannak jóakaróid, ahelyett, hogy a másikat próbálnánk megváltoztatni most arra keresem a megoldást, hogy hogyan lehetne ezt a helyén kezelni. Éppen ezért összeszedtem 7 gondolatot, mire érdemes ilyenkor figyelni:

 1. Vállald fel magad

A lényeg, hogy merjük felvállalni magunkat akár széllel szemben is. Nem baj, ha egyedül vagyunk (majd találunk olyanokat, akik mellénk szegődnek). Nekem például az a fontos, hogy önazonos legyek. Számomra ez azt jelenti, hogy tükörbe tudjak nézni minden döntésem, cselekedetem után, merjem vállalni a véleményem mások előtt is, akkor is, ha nem egyezik a többiek nézetével.

 1. Találd meg magadban az erőt

„Az erő benned van.” – nagy közhely, de így van. Ha megtalálod magadban azt a forrást, ahonnan erőt tudsz meríteni, akkor soha senki nem fog tudni megsérteni, lehúzni, megalázni. Mindezek a piszkálódások nem fognak már betalálni.

 1. Azokat az embereket, akiket megéri lenyűgözni, mind azt akarják, hogy légy önmagad

Hosszú távon inkább utáljanak azért, aki vagy, minthogy szeressenek valaki olyat, aki nem vagy. Akihez pedig hasonlítanod kellene magad, az a Tegnapi Önmagad. Magadnak bizonyíts és ne másoknak! A megfelelő emberek szeretni fognak azért, aki vagy. A többiek, akik csak valami miatt vannak veled, azok ki fognak kopni az életedből. Vagy ők mennek el, vagy te fogod elküldeni őket, mert észre fogod venni, hogy a kapcsolatotok már nem szolgál.

 1. Hagyd figyelmen kívül az összehasonlításokat

Egyszerűen ne vegyél tudomást róluk. Az egyetlen ember, akinek elszámolással tartozol életed végén, az úgyis te leszel.

 1. Senki nem tudja igazából mi a jó neked, csak te tudhatod igazán

Ne veszítsd el magad csak azért, hogy másoknak megfelelj. Magabiztosan járj az utadon és ne is várd másoktól, hogy megértsék a te utadat. Különösen, ha ők még nem is jártak ott, ahová te tartasz.

Amikor megengeded magadnak, hogy belső lényed kiteljesedjen, akkor a legjobb önmagadat adod a világnak. Lenyűgöző vagy, ahogyan a saját fényed és szenvedélyed átragyog, amikor követed a saját utadat. Erős vagy, amikor hagyod, hogy a hibáid tanítsanak és önbizalmad is napról napra erősödik. Ha elestél állj fel, porold le magad és menj tovább az utadon még erősebben, még magabiztosabban.

 1. A társadalmi mérce értéktelen

Ha csapdában érzed magad aközött, mi mozgat, motivál, ösztönöz téged és aközött, ami a társadalom szerint helyes, mindig azt az utat válaszd, amitől azt érzed, hogy ÉLSZ. Mindegy hol élsz, az utad kereszteződni fog olyanokkal, akik azt hiszik, tudják mi a jó neked. Azt hiszik ők jobbak nálad. Azt gondolják, hogy a siker, boldogság, a szépség mindenkinek ugyanazt jelenti.

Megpróbálnak majd azok alapján mérni, hogy mi mindened van, ahelyett, aki valójában vagy. Azokba az ötleteidbe, lehetőségeidbe kapaszkodj, amelyektől lelkesedést, örömet érzel. Ami számít az az erős jellemed, az őszinte szíved és az önbecsülésed.

 1. Lehetetlen mindenkinek megfelelni

Néhányan el fogják mondani, mit csináltál rosszul és sosem fogják beismerni mit csináltál jól. Ha belefutsz egy olyan emberbe, aki leértékel, nem tisztel, ne próbáld megváltoztatni őket vagy elnyerni a jóváhagyásukat. Egyszerűen csak sétálj el tőlük és hagyd, ne is magyarázkodj. Mert minden egyes perc, amit elpazarolsz ezekre az emberre, minden egyes haraggal teli pillanat csak a te szívedben fog fájdalmat okozni.