A célkitűzés fontos része kellene legyen az életünk részének. Ebben a cikkben összeszedtem neked 7 nyomós okot, amiért szerintem fontos a célkitűzés az életünk során.

Szerinted miért fontos, hogy legyenek céljaid? Számodra miért fontos a célkitűzés? Mit gondolsz, van értelme? Gondolkoztál már valaha azon, vajon mi az oka annak, hogy annyi mindent megtervezünk, heti menüt, esküvőt, házat, azt, hogy mit veszünk fel másnap, de az életünket mégis csak sodródva éljük?

„Amit a cél elérésével kapunk, közel sem olyan fontos, mint amivé válunk, amíg azt elérjük.” Zig Ziglar

Vannak céljaid? Meghatároztad már őket? Hová akarsz eljutni 3, 6 hónap, 1, 3, 5 év múlva?

A célok meghatározása az első fontos lépés a céltervezési folyamatban.

Itt van 7 ok, amiért érdemes célokat meghatározni az életedben:

1.Kezedbe veszed az irányítást

Rengeteg ember csak alvajáró a saját életében. Még ha sokat is dolgoznak, úgy érzik, nem kapják meg azt, amit igazán akarnak. Ez azért lehet, mert nem ismerik az életük irányát, egyik körülményből esnek a másikba. Nem gondolták át, hogy merre akarnak menni, mit akarnak elérni, egyáltalán hogyan akarnak élni. Főiskola, egyetem után sem tudja sok tanuló, mit akarnak kezdeni az életükkel. A felnőtt emberek évekig dolgoznak egy munkahelyen, majd mikor elérik a 30, 40 éves kort, lesokkolódnak és nem tudják, mi legyen a következő lépés.

Volt már olyan, hogy nem tudtad hogyan tovább? Merre menj? Mit kezdj magaddal? Az életeddel? Hol van a helyed a világban?

Amikor nincsenek céljaid, akkor az egész életed egy hullámvasútszerű utazás, mégsem érsz el semmit. A valóságban csak mások álmait, céljait teljesíted, nem a sajátjaidat. Ha elkezdesz azon gondolkodni mit akarsz, kitörsz az autópilóta üzemmódból és elkezded azt az életet élni, amit szívből szeretnél. Ahelyett, hogy megengeded másoknak, hogy megmondják, hogyan élj, kezdd el felvállalni magadat és gondolkozz el, mit akarsz valójában, milyen életet szeretnél élni.

2. Maximális eredményeket kapsz

A legjobb előadók, világszínvonalú sportolók, a sikeres emberek szokásukká tették a célkitűzést. Ez azért van, mert amikor célokat tűznek ki, akkor van egy elképzelésük arra, min érdemes dolgozniuk. Ilyenkor gondoskodnak róla, hogy a legjobb eredményeket kapják, ahelyett, hogy a babérjaikon ülnének és várnák a csodát, hogy valami majd csak lesz…

Bizonyára tudod, hogy ami mérhető, az javítható. Ha nem állítasz fel konkrét célokat, mérföldköveket, hogyan várod el, hogy javuljanak a körülmények körülötted? Nincs min végigküzdened magad, nincs mit fejlesztened, ellustul a gondolkodásod, még ha azt hiszed, hogy keményen dolgozol, akkor sem manifesztálódik semmi a külvilágban. Ahogy az egyik legismertebb idézet mondja:

„Célozd meg a Holdat! Még ha elhibázod is, a csillagok közt landolsz.” Phineas Taylor Barnum

Amikor célokat állítasz fel magadnak, a Holdra célzol, és ezek több cselekvésre ösztönöznek, mint amit valaha is megtennél célok nélkül. Ilyenkor előre gondolkodsz, aztán képes vagy létrehozni a célodhoz vezető cselekvési tervet. Még ha a dolgok nem is mennek a terv szerint, az is rendben van, egyszerűen csak módosíts a terveden, az eszközökön és szélsebességgel haladhatsz a vágyott jövőképed felé.

Mindent kétszer alkotunk meg. Először az elmében, majd a fizikai világban. A mentális teremtés akkor valósul meg, amikor találsz magadnak egy célt. A fizikai teremtés akkor fog, amikor elkezdesz dolgozni a célodon. A mentális teremtés nélkül, nincs fizikai teremtés. És fizikai sem lesz, ha nem cselekszel. Ha van egy célod, akkor az elindítja az első lépést, hogy álmaid megvalósuljanak. Innentől kezdve már csak meg kell tenned azt az első lépést.

3. Lézer fókuszt ad

A célok segítenek az összpontosításban, áthelyezi a hangsúlyt arra, hogy milyen feladatokon érdemes töltened az idődet és az energiádat.

Tegyük fel, hogy cukrászdát szeretnél nyitni. Annak ellenére, hogy fogalmad sincs arról, hogyan fog ez megtörténni, a cél meghatározásának ténye megadja a fókusz irányát. Miközben ötletelsz, rájössz, hogy elkezdheted az üzletedet a helyi süteménypiac tanulmányozásával. Azokkal a süteményekkel, amelyeket az emberek szeretnek. Aztán, süti sütő leckéket veszel. Ezzel egyidőben recepteket tesztelsz és hagyod, hogy a barátaid megízlelhessék az alkotásaidat, mielőtt el kezdenéd árulni őket.

Vagy amikor szeretnéd felfuttatni a blogod, célod a napi 5000 látogató elérése. Ez segít a priorizálásban és a legfontosabb feladatok meghatározásában, ahhoz, hogy elérd ezt az eredményt.

4. Elszámolhatóvá tesz

Ezt sokan nem szeretik, de a célok már csak ilyenek. Ezért is szeretik az emberek a coachingot, mert nem akarnak beégni a coach előtt, hogy nem csináltak semmit. 😀

Ahelyett, hogy csak beszélsz a terveidről, most kötelességed cselekedni. Különben nem leszel hiteles a saját szemedben.

Ez az elszámolhatóság azonban csak önmagad felé irányul, másnak nincs hozzá köze. Senki sem tudja mik a céljaid. Miért csinálod, miért nem. Az a lényeg, hogy te átlásd, hogy haladsz a célod felé vagy éppen távolodsz tőle.

Amikor régebben elkezdtem az oldalamat, a legelső lépés a név kitalálása volt. Aztán megvettem a domain-t és a tárhelyet és elkezdtem építkezni. Angol cikkeket tanulmányoztam, hogyan kell wordpress-t telepíteni. Olyan célokat tűztem ki, mint pl. feltöltsek egy bizonyos számú cikket hetente, legyen az email listámon heti x ember

Ezek a dolgok elszámolhatóvá tettek és láttam, hogy haladok-e a célom felé, vagy ha nem, akkor min érdemes változtatni.

5. Motivál téged

Amikor meghatározod a céljaidat, csatlakozol a legbensőbb vágyaidhoz, a belső énedhez. Ez segít motiválni és ad valamit, amire törekedhetsz.  Ez különösen nagy hatással van arra, ha jelenleg nem vagy a megfelelő helyen az életedben. A céljaid emlékeztetnek arra, amit szeretsz, átirányítják a fókuszt a negatív akadályokról arra, hogy újrateremtsd a legbensőbb vágyaid általi életet.

Ahogy Henry Ford mondta egyszer:

„Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, ha levesszük szemünket a célról.”

Amikor a padlón érzed magad, negatív vagy, az sokszor azért van, mert úgy érzed, semmi sincs, amit várni érdemes az életedben.

Ha én valamikor elvesztem a motivációm, leülök és elmerengek azon, hogy mit akarok, merre tartok. Ez mindig segít visszaterelni a gondolataimat. Vizualizálom, hogyan akarok élni, úgy mintha ez most történne, mintha már meglenne. Ez azonnal összekapcsol a belső énemmel és emlékeztet a miértemre (a legmélyebb motivációmra), így energetizálom magam és azonnal munkába is kezdek.

6. Kihozza belőled a legjobb énedet

A célok segítenek, hogy kihozd magadból a legjobbat. Célok nélkül folyton a biztonságos, kényelmi zónánkban tengődnénk. Ez azonban a növekedés ellensége.

A célok arra késztetnek, hogy új helyekre látogass el, új élményeket, tapasztalatokat szerezz, új kapcsolatokat alakíts ki, ezáltal a képességeid is fejlődni fognak.

7. Legjobb életedet élheted

Végül, de nem utolsósorban, a célok biztosítják, hogy a lehető legjobb életedet éld.

Akár akarod, akár nem, az idő megy. Egy év múlva, egy évvel idősebb leszel és lehet, hogy nem lennél elégedett, ha minden ugyanolyan lenne, mint most.


Kezdd el összeírni a céljaidat

Tedd fel magadnak a kérdést: Hogyan néz ki a legjobb életem? Mit csinálok, hogyan vagyok benne? Hogyan viselkedek? Milyen képességekkel, tulajdonságokkal rendelkezem? Mit birtokolok, teszek és tapasztalok abban az életben?

Ha csak egy kis időt is rászánsz most erre, garantálom, hogy haladni fogsz. Tedd meg az első lépést! Elvégre számítasz magadnak annyira, nem?

Ha pedig nem tudod, hol kezdd, kattints ide!

A pénzügyi céljaidhoz Szendrei Ádám cikkét ajánlom áttekintésre: https://szendreiadam.hu/celok/celok-elerese-a-penzugyekben/